Vragen? bel:
010 450 06 85

Child safetyKindveiligheid

Regelmatig krijgen wij op onze klantenservice vragen over de montagehoogte en waarom we je vragen deze hoogte door te geven. Wij zullen hieronder uitleg geven over de child safety norm.

Waarom kindveiligheid / childsafety?

In januari 2015 is er een Europese wet ingevoerd met daarbij een Europese norm (EN13120) voor alle producenten en leveranciers van raamdecoratie. Deze norm verplicht ons om kindveilige raamdecoratie te maken en te leveren. Europa is overgegaan tot deze norm om kinderen tot drie-en-een-half jaar veilig te laten spelen, leven en slapen in de ruimtes waar raambekleding hangt. Helaas komt het voor dat kinderen zich bezeren in de koorden van de bedieningsmechanismen met een soms dodelijke afloop als gevolg. Met deze wet hoopt men dat deze incidenten tot het verleden gaan behoren. Harreman Zonwering en Raambekleding omarmt deze wetgeving. Harreman Zonwering en Raambekleding werkt samen met partners die de childsafety norm toepassen in hun producten.

Wat merkt de consument van de kindveiligheid / childsafetynorm?

Als consument kun je een aantal aanpassingen bemerken aan onze producten. De nieuwe kindvriendelijke koordconnectoren breken open zodra er overmatige druk op de ketting wordt uitgeoefend. Je ontvangt steeds vaker in plaats van koordgewichten andere oplossingen zoals koordkikkers of koordspanners om de koorden aan de zijkant van het kozijn vast te maken. Ook is er een ruimere keuze in koordloze oplossingen zoals een elektrische bediening of een handgreep. (zie voor meer oplossingen ook literise, smartcord, ultralift) Daarnaast is de bedieningslengte (montagehoogte)voor de meeste raambekleding met koord of kettingbediening ingekort naar minimaal 150 cm boven de grond.

Wat kun je zelf doen om uw woning kindveilig te maken?

Bewustwording is het halve werk. Wanneer je een product aanschaft dien je je te realiseren dat er risico's zitten aan de loshangende trekkoorden, kettingen, banden en koorden met name voor jonge kinderen. De volgende richtlijnen moeten daarom ten allen tijde in acht worden genomen.

  • Jonge kinderen kunnen verstrikt raken in de lus van de trekkoorden, kettingen, banden en koorden waarmee de raambekleding bediend wordt. Ook kunnen ze koorden om hun hals wikkelen.
  • Houd, om ongelukken te voorkomen, de koorden buiten het bereik van jonge kinderen en gebruik bijvoorbeeld een koordkikker.
  • Plaats bedden, wiegen en ander meubilair uit de buurt van de koorden van raambekleding.
  • Knoop de koorden niet aan elkaar. Zorg dat de koorden niet verstrengeld raken of een lus vormen.
  • Installeer en gebruik de bijgeleverde onderdelen voor kindveiligheid overeenkomstig de installatie-instructies om het risico op verstikking en verstrengeling te verkleinen. (bron: Luxaflex.nl)

Hoe meet ik de montagehoogte op?

Je meet de montagehoogte door de hoogte in centimeters te meten vanaf de grond tot aan de hoogte waar de schroeven in de muur/ plafond worden geplaatst.